İthalat Nasıl Yapılır

İthalat Hakkında Gelen Sorular Üzerine:

İthalat Nasıl Yapılır, ithalat süresi ne kadardır nedir, ithalat gümrük vergi oran ve dilimleri ne kadardır, Uzak Doğu Asya ve Avrupa ithalat

İthalat Nasıl Yapılır, ithalat süresi ne kadardır nedir, ithalat gümrük vergi oran ve dilimleri ne kadardır, Uzak Doğu Asya ve Avrupa ithalat

İthalat sektörüne adım tan firmaların ithalat hakkında aklına takılan sorular vardır.

Özellikle ithalat sektörüne yeni girecek yada girmiş olan firmaların konuda geçen yazıya bakmalarında büyük yarar olduğunu düşünüyoruz.
Genel olarak hepimizin aklına takılan sorulardan kısaca bahsedersek; ithalat vergi dilimleri en çok aklımıza takılan soruların başında gelmektedir. Malın teslim süresi kaç gün olduğunu da merak ederiz. Kaç çeşit vergi dilimi vardır ve vergi dilimlerinin oranlarını yani fiyat oranları da en çok merak ettiğimiz konuların başında yer aldığını söyleyebiliriz.

Aklınıza takılan başka sorular olması durumunda konunun hemen altına yorum yaparak veya bizimle iletişime geçerek yardım isteyebilirsiniz.

Konuyu uzatmadan hemen sorulara geçmek istiyoruz.

Soru:
Yurt dışından getirilmesini istediğimiz ürünler var ama ürünlerin teminini sağlamak için özellikle Uzak Doğu Asya ülkelerine  bağlantılarımız yok. Bu konuda nasıl bir yol izlemeliyim?

Cevap: ithalatını düşündüğünüz ürünlerle ilgili bizimle irtibata geçebilir ve bu konuda sizlere gereken desteği veriyoruz. Merkez ana ofisimiz Malezya’da olup sizleri Asya pazarına alabiliriz.


Soru:

İthalatını düşündüğümüz ürünler ile ilgili Türkiye’ye gelecek olan mallar için hangi ithalat vergileri devreye girmektedir ve ithalatın gerçekleşmesi adına yapılacak olan ithal edilecek malların gümrük vergisi veya diğer benzeri vergi kesintisi oranları nelerdir?

Cevap:  2. soru da her ürünün vergi (KDV) /gümrük vergisi ile birlikte ülkelere göre de farklılık gösterdiğinden net bir cevabı veremiyoruz.

Soru:
Farklı ülkelerden gelecek olan ürünlerin nakliye aşaması nasıl olur? Örneğin Çin ‘den ithalatını istediğimiz ürün hangi yollar üzerinden gelir ve nakliye bedeli ne kadar tutar?

Cevap: Nakliye aşamasında 3 farklı taşımacılık sektöründen yararlanabilirsiniz. Deniz, Hava ve Kara taşımacılığı üzerinden ithalatını düşündüğünüz ürünlerin gelmesini bu yollar üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Maliyet açısından en uygun taşımacılık “Deniz Yolu” olduğu için tercihinizi bu yönden yapabilirsiniz.

İthalat nakliye bedeline gelirsek, malumunuz yurt dışından gelen mallar konteyner taşımacılığı ile gerçekleşmektedir ve istediğiniz ürünün ağırlığı ve hacim boyutu bu noktada önemli olup tam anlamıyla fiyat veremiyoruz. Ürününüzü belirledikten sonra arkadaşlarımız sizlere bu konuda fiyat konusunda bilgi verebileceklerdir.

Soru:
Yurt dışından gelen malların gümrük süresi kaç gündür? Gümrükte Ne kadar bekletilir?

Cevap: Gümrük süresi ülkelerden ülkelere farklılık gösterse de rakam ortalama olarak örneğin Çin’den ithalatının gerçekleşmesini istediğiniz ürününüzün 25-30 gün gibi toplamda bir süre ile elinize geçecektir.

Soru:
Ödeme şekli nasıl olur ve bu konuda ithalatçı ve ihracatçı yani ilgili taraflar birbirlerine nasıl bir güven ilişkisi içerisinde kendilerini garanti altına almış olurlar.

Cevap: Alıcı-ithalatçının mal bedelini bankası aracılığıyla havale şeklinde satıcı-ihracatçıya ödemesi karşılığında malın ve malı temsil eden belgelerin ihracatçı tarafından doğrudan ithalatçıya gönderilmesini öngören bir ödeme şeklidir.
Bu ödeme şeklinde ihracatçı hiçbir risk üstlenmemektedir. İthalatçı açısından ise, bedeli ödenmiş olan malların satıcı tarafından gönderilmemesi ya da gönderilen malların sipariş evsafına uygun olmaması veya zamanında gönderilmemesi gibi nedenlerle zarara uğrama riski bulunmaktadır. (Kaynak: ito.org.tr)

ithalat.gen.tr

Konu güncellendi.

9 Comments

Add a Comment
  1. Konu ile ilgili sorularınızı bekleriz.

  2. Merhaba,

    Endonezya’dan tik mobilya getirmek istiyorum. İthalat ve gümrük vergileri hakkında bilgi verebilir misiniz? İlk etapta 1 konteyner dolduracak şekilde bir ithalat düşünüyoruz. Bunlar arasında tik masalar da olacak. Bunları kereste veya işlenmemiş ağaç olarak getirmek daha mı mantıklı olur? Diğer sandalye, yatak komidin veya aksesuar ise mobilya sınıfında olacağı için vergi dilimi farklı olur değil mi?

    Bu arada siz nakliye ve gümrükleme konusunda tam destek verebiliyor musunuz?

    1. Editörlerimiz irtibata geçecektir en kısa sürede Erkin Bey.

  3. 2.sorunun cevabı neden yok??

    1. 2.Soru:

      İthalatını düşündüğümüz ürünler ile ilgili Türkiye’ye gelecek olan mallar için hangi ithalat vergileri devreye girmektedir ve ithalatın gerçekleşmesi adına yapılacak olan ithal edilecek malların gümrük vergisi veya diğer benzeri vergi kesintisi oranları nelerdir?

      Merhabalar Şerif Bey;
      2. soru da her ürünün vergi (KDV) /gümrük vergisi ile birlikte ülkelere göre de farklılık gösterdiğinden net bir cevabı veremiyoruz.

  4. Kolay gelsin rusyadan kömür ithalatı yapmak istiyorum. Rusyada bağlantım var onlarda türkiye pazarına girmek istiyor. Bununla ilgili destek alabilirmiyiz?

    1. Korona Virüsü salgınından ötürü satış faaliyetlerimiz 30 haziran 2020 tarihine kadar durdurulmuştur Onur bey.
      Anlayışınız için teşekkür ederiz.

  5. Nijerya’dan mangal/nargile kömürü ithalatı düşünüyoruz. İlk etapta gemiyle 1 konteynır getirtip İstanbul gümrüğünden almak istiyoruz. Bize maliyetinin ne kadar olacağını gümrük vergisinin ne kadar olduğunu en kestirme nerden öğrenebiliriz? Yardımcı olur musunuz?

    1. KoronaVirüsü salgınındanötürü satış faaliyetlerimiz 30 haziran 2020 tarihine kadar durdurulmuştur Hüseyin bey.
      Ürünlerimizi rusya malezya be endonezya ülkelerinden getirmekteyiz. Nijerya ülkesi ile ithalat işini yapmadığımız için bu konuda cevap vermemiz yanlış bilgiye mahal verir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.